Lucia 13 december

Publicerat: 2011-12-27 Kl: 17:10:16 | I kategori: Vardagen


Tydligen så är det bara Sverige, eller vi i Norden som firar Lucia.
När vi pratade om att det var Lucia så förstod våra kära vänner, som kommer från andra delar av världen, inte alls vad det var vi pratade om.

När vi skulle börja förklara för dem varför vi firade Lucia så blev vi själva väldigt osäkra på varför. Någon gång på lågstadiet så pratade fröken om det, men minnet är svagt. Om man söker på det på internet så står det olika överallt.
Haha, det verkar som att ingen riktigt vet var det kommer ifrån eller varför vi faktiskt firar Lucia.
Det som i alla fall verkar stämma är att Lucia är en högtid som firas den 13 december och har sin grund i Norden, en annan på Sicilien.


Förklaring 1 lyder:


Att vi i Sverige firar Lucia den 13 december har egentligen ingenting med helgonet Lucia att göra utan härrör från det faktum att vintersolståndet inföll just runt den 13 december.


Förklaring 2 lyder:

Den svenska traditionen har sitt ursprung i både förkristna och kristna seder. Enligt folktron var den 13:e december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka litet extra. Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som är namngivet efter skyddshelgonet: Sankta Lucia, som dog martyrdöden på Sicilien på 300-talet.


Legenden säger ju att vi idag har ljus i håret vid Luciafirandet, för att Lucia hade ljus i håret när hon bar ner mat till fångar i mörka fängelsehålor. Ljusen i håret var för att hon skulle slippa bära ljus och på så sätt ha mer mat med sig. Sanningen bakom varför vi har ljus i håret, är lite mindre romantisk och mer praktisk. Den 13 december var nämligen datumet för vintersolståndet i den julianska kalendern som vi hade fram till 1753. Då hade man ljus i håret under Luciafirandet, för att bringa lite ljus under årets mörkaste tid.

Som sagt, det verkar vara lite osäkert varför vi faktiskt firar Lucia.
Vare sig vi firar det pga helgonet Lucia eller bara för att få lite mer ljus i vintermörkret, så är det en jäkla trevlig och mysig tradition :)


Tärnorna Helen och Malin väckte pappa Mats på Luciamorgonen 1989. <3

Tillbaka till Mexiko
För att vi också skulle kunna få lite julstämning och fira lite Lucia så tog vi med våra vänner ut på lite middag för att senare gå till den Svenska baren där det skulle hållas Luciatåg och bjudas på pepparkakor.


Tyvärr fastnade vi med ett glas på en annan bar så vi missade själva Luciafirandet, pepparkakor och allt :(


Inga pepparkakor och inget Luciatåg... Men i goda vänners sällskap blev det ändå väldigt trevligt <3

GOD JUL


Puss & kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0